Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het lijkt er de laatste dagen een beetje op dat mensen uit de zorg in de aanval gaan tegen de acties die binnen het onderwijs worden gehouden. Vanuit de zorg proberen ze vooral leerkrachten te overtuigen dat ook bij hen de werkdruk hoog is en dat ook binnen de zorg de salarissen veel te laag zijn. Ik ga me niet in die discussie mengen, want de werkdruk is namelijk bij beide instanties veel te hoog.

Over het salaris wil ik het niet gaan hebben, want dat is maar een van de actiepunten van de onderwijskrachten. Over de werkdruk wel, want die is torenhoog, zowel binnen het onderwijs als binnen de zorg. Vooral de administratieve rompslomp slokt zowel bij de verpleegkundige als bij de leerkracht een heel groot deel van de tijd op. Waar zijn de administratieve hulpen gebleven? Wegbezuinigd door onze regering, want het mag allemaal niets meer kosten.

En dan het poetsen. Leerkrachten moeten voortaan zelf hun klaslokalen stofzuigen, de wc's poetsen, kinderen verschonen als ze een ongelukje hebben gehad en meer van die dingen. Datzelfde geldt voor de verpleegkundigen, die ook rolstoelen en bedden staan te poetsen en patiënten moeten verschonen als ze een ongelukje hebben gehad. Dat gaat allemaal af van de tijd waarvoor ze eigenlijk zijn aangenomen: kinderen goed onderwijs geven en een luisterend oor voor ze hebben en patiënten verplegen en ook een luisterend oor voor ze hebben. Maar waar zijn dan die poetshulpen gebleven? Wegbezuinigd door onze regering, want hé, het moet allemaal goedkoper kunnen.

Bezuinigen is duidelijk niet de oplossing voor deze beide sectoren. Meer helpende handjes wel. Maar ja, dat gaat wat kosten. Maar, lieve regering, ik denk toch echt dat meer handen aan het bed en meer leerkrachten op de scholen zich uiteindelijk vanzelf uitbetalen. Weinig tot geen burnouts meer in de zorg en het onderwijs, dus ook minder ziektekosten. En wat dacht u van slimmere, zelfverzekerdere kinderen die beter op hun toekomst zijn voorbereid, omdat ze voldoende aandacht krijgen van hun leerkrachten. En, meneer Rutte, zou het niet geweldig zijn als patiënten sneller genezen, omdat er beter voor ze gezorgd wordt en, misschien nog wel belangrijker, ook beter naar ze wordt geluisterd?

Geef verpleegkundigen en leerkrachten weer voldoende tijd om hun echte taken te kunnen doen. Laat ze het werk doen waar ze voor hebben gekozen: patiënten verplegen en kinderen onderwijzen. Dan, meneer Rutte, zul je deze mensen niet meer horen.