Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nederlands is geen makkelijke taal, al zullen veel mensen het met deze opvatting niet eens zijn. Een berichtje of verhaaltje in foutloos Nederlands schrijven, hoeft geen probleem te zijn. Of toch wel? Nou, als ik af ga op de diverse teksten die ik al onder ogen heb gekregen, is foutloos schrijven toch minder makkelijk dan menigeen denkt.

Vandaag eens een greep uit wat ik zoal tegenkom in geschreven teksten. 'Ik vindt' en 'ik wordt' is vaak het allergrootste probleem bij iedereen. Het moet namelijk zijn 'ik vind' en 'ik word'. Een makkelijk ezelsbruggetje: zet het werkwoord 'lopen' in de plaats van het werkwoord dat je gebruikt in de tekst en voilà, dan hoor je meteen of het met of zonder t moet. 'Ik loop' is dus zonder t, net als 'ik vind' en 'ik word'. Achter 'jij vindt' moet duidelijk een t, want het is ook 'jij loopt'. Nou dat kan dus al niet meer fout.

Welke woorden wel of niet aan elkaar worden geschreven is ook vaak een mysterie. Licht inval bijvoorbeeld moet zijn lichtinval. Datzelfde geldt voor nieuwbouw woning, ook dat schrijf je aan elkaar en wordt dus nieuwbouwwoning. Gemeenteraads verkiezingen kwam ik onlangs op een poster tegen. Ook dat moet gewoon aan elkaar worden geschreven. Een variant hierop was gemeenteraadverkiezingen zonder tussen-s. Als je dat zo uitspreekt, merk je eigenlijk al meteen dat dat niet lekker bekt. Het moet dus zijn: gemeenteraadsverkiezingen.

Dit is nog maar een kleine greep uit de fouten die ik dagelijks tegenkom. En niet in een kattenbelletje, maar vaak in officiële brieven, in een jaarverslag, een flyer, een reclamefolder of op een website. Jammer dat men het tegenwoordig op taalgebied niet meer zo nauw neemt, want een tekst vol taalfouten komt vaak ongeloofwaardig over. Mocht je nog eens een belangrijke tekst moeten schrijven, schroom dan niet om bij een ervaren tekstschrijver aan te kloppen. Het is geen schande om toe te geven dat schrijven je niet zo goed ligt. Ik ben niet goed in haken en breien, dus dat laat ik ook liever aan een deskundig iemand over. Als tekstschrijver heb ik inmiddels ruim 25 jaar ervaring. Ik denk dus dat ik zowel op het gebied van schrijven en redigeren, als corrigeren mijn mannetje wel sta. 'Omdat taal alles duidelijk maakt', klop je gerust eens vrijblijvend bij BreedTalig aan.