Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Je boek 'Homoseksualiteit is geen keuze' heb ik deze maand gelezen en ik ben ervan onder de indruk. Jouw schrijfstijl neemt me mee als lezer en ik wilde steeds verder lezen. Het verhaal vind ik aangrijpend. Zeker ook omdat ik als lezer weet dat het jouw eigen verhaal is.

Ik merkte bij het lezen dat ik vond dat de ik-persoon wel heel veel begrip heeft voor Joost (in het begin) en dat ik me daar best over verwonderde. Ik begreep het wel, maar zou zelf, denk ik, anders hebben gevoeld. Dat is wel interessant natuurlijk. Ik denk dat het lezen van dit verhaal sowieso veel emoties losmaakt bij lezers, en dat is super.

Eén zin in hoofdstuk 2 ("De stralen van het late najaarszonnetje deden hun uiterste best om mijn koude, gevoelloze huid weer wat op te warmen, maar ze kwamen niet door de kilte van mijn ziel heen") vind ik erg prachtig. Deze zin zegt veel.

Ik ben benieuwd of je je verhaal aan een redacteur of corrector hebt voorgelegd; hoe jouw schrijfproces is gegaan. En ben je tevreden over BoekScout? Ik vind de druk heel mooi (volgens mij is het geprint en niet gedrukt, klopt dat?) en de omslag ook.

Als een punt van opbouwende kritiek viel me op dat je je tijdens het schrijven/herschrijven nog scherper bewust zou kunnen zijn van de plek waar een personage zich bevindt en wat zij/hij doet. Locatie-bewustheid noem ik dat. Bijvoorbeeld op blz. 127 gaat het over een gesprek met en buurvrouw in de trappenhal, en direct daarna lees ik op blz. 128 'glipte toen snel naar binnen'. Als lezer denk ik dan: huh? Ze zijn beneden in het trappenhuis en opeens glipt ze haar voordeur binnen. Dat kan toch niet? Het appartement ligt toch hoger? Dan moet ze toch eerst een trap op, en een galerij over, etc.? Voor het verhaal is dit niet wezenlijk maar voor het leesproces wel.

Iets anders klopt volgens mij in de tijd niet. Op blz. 18/19 lees ik dat ze in het weekend naar de discotheek gaan. Dan bevinden we ons dus in het weekend, uiterlijk zondag. Dan lees ik: "Ook de volgende avond zagen Joost en ik elkaar en omdat het die donderdag Hemelvaartsdag was.." Huh? denk ik dan als lezer. De volgende dag na het weekend is toch maandag? Nogmaals, ook dit is niet wezenlijk, maar ik wilde het toch even melden.

Je bent inmiddels je tweede boek aan het schrijven hè? Doe je dat helemaal alleen of heb je af en toe contact met een schrijfcoach of zo? Ik ben in ieder geval benieuwd.

Veel succes met je tweede boek, Marie-Louise!

Hartelijke groeten,

Cécile Ickenroth