Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Het zal je maar gebeuren dat je partner later uit de kast komt en jou vertwijfeld achterlaat, vaak met schuldgevoelens en de vraag waarom je dit niet hebt zien aankomen. Het overkwam Helma Ketelaar die er, jaren later, een ontroerend mooie dichtbundel aan wijdde.

Helma is niet de enige die dit overkwam, ook ik maakte het mee en met mij vele anderen. Toch hoor je bijna nooit wat over deze ervaringen, want de hetero van de homo kiest er heel vaak voor om te zwijgen. Is het uit schaamte, om de uit de kast gekomen partner te beschermen of om familie en vrienden niet in diskrediet te brengen? Zelf denk ik dat het alles tegelijk is. Maar ook de hetero van de homo heeft af en toe een schouder nodig van iemand die begrijpt wat hij/zij voelt en meemaakt.

Met deze gedichtenbundel maakt Helma, die ook als heterocoach werkt, dit gevoelige onderwerp bespreekbaar. Zij zuigt je mee in die wereld waar het “onmogelijk was wat we allebei zo verrekte graag wilden.” (Fragment uit “In stukjes” uit de dichtbundel “Helaas niet voor mij”.)

Bij alle gedichten voel je het verdriet en de onmacht, maar ook de liefde en het respect voor de uit de kast gekomen partner. Deze bundel ademt daarnaast de kracht waarmee de hetero van de homo bouwt aan een nieuwe toekomst.

Marie-Louise.