Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vandaag heb ik mijn dochter en haar gezin uitgezwaaid. Ze gaat op vakantie. Niet zo heel ver weg en al helemaal niet met het vliegtuig, maar toch. Ik heb heel bewust afscheid van haar genomen en onze drie kleinkinderen van tien, acht en twee jaar, extra stevig en lang geknuffeld. De oudste keek me een beetje vragend aan, die voelde wel dat het anders was dan anders. Maar toen ik zei dat ik het nu een week zonder hun kusjes en knuffels moest doen, leek ze tevreden met het antwoord. Toen ik mijn schoonzoon nogmaals op het hart drukte vooral toch voorzichtig te rijden, had hij het door. Ja, de vliegramp met de MH17 heeft heel wat teweeg gebracht.

Je kunt je toch niet voorstellen dat dit mooie gezinnetje op vakantie vertrekt om vervolgens nooit meer terug te keren. Dat hun leven plotseling eindigt in een godvergeten land en dat een stel gewetenloze schurken bepaalt of je ooit nog hun lichamen terugkrijgt. Dat er uiteindelijk toestemming komt om de lichamen naar Nederland te vervoeren en dat je dan als (groot)ouders tientallen kisten aan je voorbij ziet trekken, zonder te weten of jouw dierbaren daar in liggen.

Iedere dag opnieuw probeer ik me voor te stellen hoe de nabestaanden van de slachtoffers van deze gruwelijke vliegtuigramp zich moeten voelen. Hoe ze dit immense verdriet ooit kunnen verwerken en hoe ze hier ooit mee verder kunnen leven. Hoe ik het ook probeer, ik kom nog niet in de buurt. Dit is gewoon zo onvoorstelbaar, zo onwerkelijk, daar kun je je geen voorstelling van maken.

En toch zijn er in ons land dus mensen die van de ene op de andere dag hun dierbaren zijn kwijtgeraakt. Alleen al in Neerkant is dat een gezin van zes personen. Deze (groot)ouders mogen straks zes kisten naar hun laatste rustplaats brengen. En waarom? Door een zinloze actie van een stel idiote barbaren. 'Sorry Nederland', kopte een Russische krant vandaag bij een foto van de eindeloos lange rouwstoet die door Nederland trok. Sorry! Daar kun je het mee doen. En de Russische separatisten die het vliegtuig met een raket naar beneden haalden? Die hebben inmiddels weer twee vliegtuigen uit de lucht geschoten. Voor hen is een leven geen cent waard.