Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In één beweging nam de grijper van de bouwkraan vanmiddag een grote hap uit het voormalige woonzorgcentrum Bartholomeus in ons dorp. Het was welhaast symbolisch te noemen, want ook onze huidige regering neemt momenteel grote happen uit de ouderenzorg. Zo groot dat er voor de volgende generatie ouderen waarschijnlijk geen zorg meer over is.

Gelukkig heeft ons dorp inmiddels een nieuw woonzorgcentrum. Maar of de volgende generatie ouderen daar nog echt kan genieten van de oude dag, waag ik te betwijfelen. Je moet nu al als hoogbejaarde heel wat mankeren wil je nog in een verzorgingshuis worden opgenomen. De volgende generatie zal de oude dag thuis moeten slijten, eventueel met hulp van familie. Als je die niet hebt, of je familie woont ver weg, dan zul je als oudere een beroep moeten doen op je buren. Jawel, het gaat er nog van komen dat mijn buurman straks mijn billen af moet komen vegen. Weg waardige oude dag. Opgehapt door de regering, net als vandaag de bijgebouwen van het voormalige bejaardentehuis Bartholomeus.

Stel je hebt één dochter, die is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze heeft dan uiteraard ook schoonouders die zo'n beetje van dezelfde leeftijd zijn als haar ouders. Dochterlief werkt parttime en heeft uiteraard daarnaast de zorg over haar gezin. De wederzijdse ouders raken hulpbehoevend, maar voor een verzorgingshuis komen ze voorlopig nog niet in aanmerking. Dus wordt er in deze participatiemaatschappij van haar verwacht dat ze haar ouders en schoonouders helpt bij de dagelijkse verzorging, de was, de boodschappen en noem maar op. Hoe zou ze dat voor elkaar moeten krijgen? Zoiets kun je toch van je kind niet verwachten? Natuurlijk wil je als kind voor je ouders en schoonouders zorgen als ze hulpbehoevend worden, maar je kunt niet dag en nacht voor ze klaar staan. Ik zou dat ook nooit van mijn kind verwachten. En daar, lieve regering, zou dan de zorg die we nu nog tegen een redelijke prijs kunnen inkopen, om de hoek moeten komen kijken. Maar die zorg wordt langzaam onbetaalbaar. En het woonzorgcentrum? Dat kan tegen die tijd ook gesloopt worden, omdat er dan bijna geen bewoners meer zijn die daar nog voor in aanmerking zullen komen.