'Homoseksualiteit is geen keuze' (voorheen 'Omdat de natuur anders besliste') is mijn debuutroman. Met dit boek wil ik laten zien dat ik nog meer kan dan alleen een stukje schrijven in opdracht van een ander. Trefwoorden: liefde, romantiek, huwelijk, geboorte, homoseksualiteit en echtscheiding. Geschreven met een lach en een traan en gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Cover Homoseksualiteit is geen keuze

Homoseksualiteit

Met deze roman wil ik homoseksualiteit opnieuw bespreekbaar maken. Omdat mensen de laatste jaren veel minder tolerant zijn geworden, plaatsen ze iedereen veel te snel in een hokje, terwijl ze juist anderen zouden moeten accepteren zoals ze zijn. Mensen durven daarom steeds minder vaak zichzelf te zijn.

Huwelijk

Toen ikzelf vanuit het niets geconfronteerd werd met de homoseksualiteit van mijn man, stond mijn wereld stil. Ik besloot alles op alles te zetten om mijn huwelijk te redden en mijn man weer voor mij terug te winnen, want mijn acht maanden oude dochtertje verdiende hoe dan ook een normale jeugd.

Echtscheiding

Maar mijn pogingen om mijn huwelijk te redden, liepen op niets uit en al snel volgde een echtscheiding. Om de pijn en het verdriet draaglijk te maken begon ik alles wat ik in die periode meemaakte, op te schrijven. En zo ontstond uiteindelijk dit boek.

Column en recensies

Ik heb inmiddels een gastcolumn mogen schrijven op een bekende gay site. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

Diverse mensen hebben over mijn boek geschreven:

 • Recensent Elfride van Dijk van Vrouwen Schrijven plaatste deze recensie op Facebook.
 • Er verscheen een artikel over mij in de Wendy online.
 • Literair agent Hanneke Tinor-Centi plaatste deze recensie.
 • Voor Boeken-en-meer schreef Gert Braak deze recensie.
 • Danielle Gemmel schreef een recensie op haar website.
 • Perfecte Buren plaatste deze recensie.
 • Voor Hebban schreef Juanita Buseyne deze recensie.
 • Helma Ketelaar, coach van Hetero van de Homo, schreef een speciale recensie over mijn boek
 • Annette Overvoorde schreef deze recensie.
 • Ook op Goodreads.com vind je informatie over mijn boek.
 • Oud-ED-columniste Susanne Groeneveld schreef een column over mijn boek.
 • Veronique Janssen, van Veronique's Boekenhoekje, schreef een recensie.
 • Valerie Vaes van Valeries Boekenwereld dook in mijn boek en schreef deze recensie.
 • Marianne Janssen plaatste een nogal kritische recensie. Dat mag natuurlijk, maar me voor leugenaar uitmaken, gaat me te ver.

Interviews

De afgelopen tijd heb ik al heel wat interviews mogen geven over mijn boek.

 • Hier vind je het interview dat Gert Braak met mij hield.
 • Op radio Siris is ook nog een interview van mij te horen vanaf 0:11:50.
 • Een interview met mij op lees.bol.com, is te vinden via deze link..
 • Ook mijn interview met Veronique Janssen van Veronique's Boekenhoekje vind je hier.

Let op!!! Soms wordt in interviews nog verwezen naar de oude titel van mijn boek dat inmiddels niet meer leverbaar is en nu verschenen is onder de titel 'Homoseksualiteit is geen keuze'.

Verkoop

Mijn boek is te koop via de webwinkel van Boekscout: www.boekscout.nl, maar ook via alle (online)boekhandels. 

Commentaren op mijn boek

Marie-Louise, vandaag in één ruk je boek uitgelezen.

Wat een herkenning (het woordje feest laat ik ff achterwege). Dit verhaal zou veel meer gelezen moeten worden, dan zou er veel meer begrip zijn, voor beide partijen! Want hier zijn inderdaad geen winnaars of verliezers....

Complimenten hoe je dit verwoordt hebt, gevoelens gaan van blij naar boos en verdrietig en dan weer vol begrip. Topper ben je!

Esther.

Je boek 'Homoseksualiteit is geen keuze' heb ik deze maand gelezen en ik ben ervan onder de indruk.

Jouw schrijfstijl neemt me mee als lezer en ik wilde steeds verder lezen. Het verhaal vind ik aangrijpend. Zeker ook omdat ik als lezer weet dat het jouw eigen verhaal is. Ik merkte bij het lezen dat ik vond dat de ik-persoon wel heel veel begrip heeft voor Joost (in het begin) en dat ik me daar best over verwonderde. Ik begreep het wel, maar zou zelf denk ik anders hebben gevoeld. Dat is wel interessant natuurlijk. Ik denk dat het lezen van dit verhaal sowieso veel emoties losmaakt bij lezers, en dat is super.

Eén zin in hoofdstuk 2 ("De stralen van het late najaarszonnetje deden hun uiterste best om mijn koude, gevoelloze huid weer wat op te warmen, maar ze kwamen niet door de kilte van mijn ziel heen") vind ik erg prachtig. Deze zin zegt veel.

Cécile Ickenroth.

Jouw boek is een waardevol uniek document. Nu eens echt vanuit de hetero van de homo geschreven én met het vervolg wat er na de ontdekking allemaal nog te "ontdekken" is. Je hebt een krachtige en ook gevoelig open bijdrage geleverd aan het in beeld brengen wat het later uit de kast komen met een hetero kan doen. Het vraagt moed en is tegelijk zo waardevol om dat meer naar buiten te brengen.

Helma Ketelaar, Hetero Coach.

Het is een prachtig boek Marie-Louise. Ik heb het in 1x uitgelezen. Na 17 jaar lief en leed met elkaar te hebben gedeeld, kwam mijn partner in 1996 uit de kast. Wat volgde was een pijnlijke scheiding omdat 2 mensen die zielsveel van elkaar hielden, afscheid moesten nemen. Van elkaar en van een gezamenlijke toekomst.
Nog steeds zijn we beste maatjes en hoor ik, samen met mijn zoontje uit mijn 2e huwelijk, bij de familie. Ik herken veel van wat je schrijft en ik hoop dat jouw boek veel mensen mag helpen.
Voor mij is deze ervaring een belangrijke drijfveer geweest voor het starten van mijn eigen praktijk waarin ik mensen leer zelf succesvol de regie te pakken en het leven van hun dromen te creëren. Zodat ze weer zielsgelukkig met zichzelf kunnen zijn. Ondanks en dankzij alles wat zich in hun leven afspeelt.

Irene van den Oever.

Vanmiddag viel het door mij bestelde boek bij Boekscout.nl "Homoseksualiteit is geen keuze" in de bus, ik wilde de eerste pagina lezen, en inmiddels heb ik het uit: Wat een eerlijk verhaal Marie Louise Klomp. Alsof je het aan me vertelde.

Ria.

Gisteren het boek 'Omdat de natuur anders besliste' van Marie-Louise Klomp uitgelezen.
Wat een onroerend, mooi en prachtig waargebeurd verhaal. Ik voelde de pijn, verdriet en woede, maar ook de liefde voor elkaar. Heb met regelmaat een traantje weggepinkt. Een hele fijne schrijfstijl, waardoor je het boek niet wil wegleggen.

Regina.

Marie-Louise, vanavond in je boek begonnen en in één adem uitgelezen! Wat een indrukwekkend verhaal! Diep respect voor jouw en je naasten! Ik zal het boek in mijn leesomgeving zeker aanraden!
Je boek blijft nog steeds in mijn hoofd hangen; knap zoals je je verhaal verwoord hebt...
Ik heb, nadat ik het uit had, al enkele mensen in mijn omgeving die ook van lezen houden, geappt dat ze jou boek echt moeten lezen!

Franka.

Net als bij mijn programma ‘Ouders uit de kast’ weet Marie Louise dit belangrijke thema op de kaart te zetten. Dat doet ze op een openhartige en persoonlijke manier, waar ik veel respect voor heb.

Sofie van den Enk

Je boek heb ik gelezen: wat een ontroerend, persoonlijk en openhartig verhaal! CHAPEAU! Heel moedig vind ik, om zo eerlijk en openhartig te schrijven. Wat ik erg mooi aan het boek vind, is dat je, ondanks alles wat je is overkomen, uiteindelijk toch zonder wrok kunt omkijken. Dat jij en vooral je dochter weer contact met haar biologische vader hebben en met zijn familie. Zeker zal hierbij ook je relatie met je huidige man een grote rol hebben gespeeld. Het stemt hoopvol dat als je na zo'n ervaring weer gelukkig wordt, oud zeer kunt "begraven". Ik ben er van overtuigd dat je boek voor lotgenoten een voorbeeld en steun zal zijn.  Ik wens je toe dat velen dit boek zullen lezen, of als steun en herkenning of als 'eye opener".

Adèle

Goedemorgen Marie-Louise.


Ik heb je boek uit. Wauw. Wat een mooi, heftig verhaal.

Julia (maar ook zeker Rob) mogen heel trots op hun moeder en echtgenote zijn. Wat ben jij een krachtige vrouw. Dat wilde ik je even zeggen ?

Veronique

Je schrijft met zo'n puurheid dat het verhaal en de personages in je boek bijna tastbaar worden. Ik kon haast niet stoppen met lezen. Dankjewel dat je dit wilde delen met je lezers.

Marie-José

Marie Louise,
Ik heb jouw boek gelezen en ik wil je even laten weten dat ik het in een dag heb uitgelezen.
Ik vond het prettig geschreven, maar bovenal vond ik het geweldig hoe jij zo’n rollercoaster aan emoties zo mooi aan het papier hebt toevertrouwd. Chapeau.

Het is bewonderenswaardig hoe jij gevochten en geknokt hebt om zo’n moeilijke situatie om te buigen tot een positieve. Je bent heel sterk uit die strijd gekomen. Bewondering.

Jeanny.

Ik heb zojuist je boek uitgelezen, van het huishouden kwam vandaag niet zoveel terecht. Wat een boek en wat jij allemaal hebt meegemaakt, ik zag het zo aan mij voorbij gaan.

Wat knap dat jij je staande kon houden en dat je gelukkig weer een lieve fijne man hebt ontmoet, die er voor jullie was en nog steeds is. Een heel goed geschreven boek met jouw verhaal wat je zo mooi en oprecht hebt opgeschreven. Knap in 1 woord, ik ben ongelooflijk trots op jou.

Carmen.

Ik heb afgelopen weekend jouw boek in een adem helemaal gelezen. Toen ik eraan begon, had ik het idee, dat ik jou een beetje kende, vooral door de stukjes in de Luidklok van de KBO. Misschien ook, omdat we even oud zijn en kinderen hebben van dezelfde leeftijd als jouw dochter.

Ik vond het boek prachtig geschreven, en zeer emotioneel. Heel apart om zo het leven van iemand van dichtbij mee te maken. De hoogtepunten en vooral de ellende, die je hebt meegemaakt. Maar gelukkig, is het toch voor jou en je dochter helemaal goed gekomen.

Nogmaals bedankt, dat je je intieme leven hebt willen delen.

Lenie

Ik heb het boek met veel interesse gelezen en was zeer onder de indruk door welke moeilijke fases jij je weer naar boven heb moeten worstelen. Geen vechtscheiding maar wel heel erg verdrietig. Zeer kranig van je. Het verhaal bleef me boeien. Van het begin tot het eind. 
Compliment voor deze debuutroman!! Iedereen moet het lezen!

Ferry.

Het boek is zeker ook de moeite waard. Mooi, heftig, ontroerend... moeilijk onder woorden te brengen.

Rian.

Marie-Louise, 

Ben eind juni begonnen met het lezen van je boek, en ben meteen weggeblazen! Wat een boek en een aangrijpend verhaal! Heb nog een paar hoofdstukken te gaan, maar het verhaal greep me meteen bij de keel en liet me niet meer los. Ik ben erg dankbaar dat je dit verhaal hebt willen delen als auteur. Femke (mijn vriendin) is er inmiddels ook aan begonnen. 

Daniël van Schijndel.

Ik heb dit weekend je boek "Omdat de natuur anders besliste" gelezen. Het is een prachtig boek. Je hebt een vlotte pen en beschrijft zeer mooi de pijn, vreugde , twijfels en vragen van jezelf en je dochter.
Als advocaat regel ik veel (v)echtscheidingen. Dit boek is een aanrader voor eenieder die in een echtscheiding is verwikkeld. Het boek kan steun, informatie en/of troost bieden bij echtscheidingsperikelen en omgangsregelingen.
Ik zal in mijn werk als advocaat betrokkenen het boek aanbevelen.

Jan

Heb je boek met plezier gelezen, goed verhaal, open geschreven, inleefbaar ook. Kijk uit naar je tweede boek.

Joke.

Ik ben deze week in je boek begonnen en vind het geweldig. Wat hebt je dat goed gedaan Marie-Louise!

Evi

Ik heb jouw boek gekocht en met veel plezier gelezen. Voor mij was het een indrukwekkend verslag van een intensieve fase in je leven.
Proficiat met je debuut.

Gerard

Jouw boek bijna in een adem uitgelezen. Geweldig hoe je weergeeft, wat er gebeurt, hoe je het voelt en de plaats die het in je leven heeft.

Tiny.

Ik heb je boek uitgelezen! De laatste helft in één ruk! Een boek over liefde, met een rugzak vol verdriet. Praten over je gevoel betekent niet altijd dat je daar de juiste woorden voor kunt vinden; maar jij vond die woorden wel en die hebben een diepe indruk nagelaten. Liefs,

Mariëtte

Beste Marie-Louise, op de eerste plaats een groot compliment voor je boek. Ik heb het zojuist zo ongeveer in een ruk uitgelezen! Om eerlijk te zijn heb ik geen idee wat nu te zeggen anders dan dat ik diep onder de indruk ben en in zekere zin ook ontroerd. Ik ben er gewoon stil van (en dat gebeurt me niet vaak).

Maarten

Ik heb eindelijk de boek gekregen. Ik wil het in een keer uit lezen. Super goed geschreven. Zo mooi verhaal. Makkelijk lezen ook voor iemand wie haast nooit Nederlands boeken leest! Ik heb het vanmorgen uitgelezen, ik kon het niet neer leggen!! Super boek mooi verhaal - goed geschreven. Ik hoop dat de volgende boek snel komt.

Jo

Je ontmoet de liefde van je leven en het geluk lacht je toe. Liefde wordt bekroond met een prachtige dochter en het leven is één groot feest totdat je man vertelt dat hij homo is en niet meer met jou en je dochter verder wil, maar zijn eigen leven wil leiden…
Daar sta je dan, de roze wolk van geluk en liefde is in een klap verdwenen. Een periode van vertwijfeling en rouw breekt aan.
Dit overkwam mijn dorpsgenote, Marie-Louise Klomp, en zij heeft haar gevoelens en ervaringen weggeschreven in een ontroerend boek: “omdat de natuur anders besliste.”
Een boek vol liefde, warmte en respect, maar ook een verhaal van vertwijfeling, woede, worsteling, pijn en een innerlijke strijd.
Eerlijk, open en puur geschreven. Niet om te oordelen, maar om het bespreekbaar te maken!
Soms getuigt het ook van echte liefde om elkaar los te laten en elkaar ruimte te geven om een eigen weg te gaan die leidt tot nieuw geluk. Ook al doet dit pijn en kost het heel veel tranen omdat je het zo graag anders had gezien.
Een wijze les uit dit mooie boek is: Ben eerlijk tegen jezelf en accepteer hoe je bent. Je kunt geen verantwoordelijkheid nemen voor je seksualiteit – die heb je niet zelf uitgekozen – maar wel voor hoe je die ervaart; hoe je daar mee omgaat en welke keuzes je hierin maakt.
Weet in ieder geval wat wijlen Pater van Kilsdonk sj ooit zei: “homoseksualiteit is een vondst van de Schepper”. En onze wereld heeft die veelkleurigheid van mensen nodig!

Pieter.

Zo zeg......heb je boek gelezen. ik wist dat je een leuk stukje kunt pennen, maar dit had ik niet verwacht, wat kun jij goed schrijven zeg.
Ik ben nog onder de indruk....ga een flinke borrel pakken.

Petra.

Ik mag nog lekker 50 bladzijden lezen in dit geweldig, intiem geschreven verhaal. Tot nu toe in een keer gelezen. Alsof ik de klok heb terug gezet. Wat enorm van jou Wiesje, respect en rode rozen voor jou!!!

Ronald.

Ik heb heel veel tranen gelaten tijdens het lezen van je boek. Ik kan alleen maar zeggen het is een aanrader voor iedereen om dit boek te lezen. Wens je daarbij heel veel succes en heel veel geluk.

Lucy.

Prachtig boek! Complimenten! Ik heb het nog niet uit! Maar tussen de bedrijven door volop aan het lezen!

Pieter.

Een lastig thema heeft Marie-Louise zeer toegankelijk beschreven.

Anna.

Ondanks dat het heel veel verdriet heeft gebracht in je leven, is het met heel veel liefde geschreven. Heb er heel veel bewondering voor. Ik wens je heel veel succes met de verkoop van je boek. Is echt een aanrader om te lezen.

Ria.

Wat fijn zeg dat je boek zó gewaardeerd wordt. Het is ook een prachtig boek wat ik nu voor de tweede keer, maar dan rustig, ga lezen

Elly.