Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Vechtscheiding, een woord dat je tegenwoordig regelmatig tegenkomt, omdat zelfs de landelijke politiek zich in wil gaan zetten om een vechtscheiding tussen uit elkaar gaande partners te voorkomen. In zo'n scheiding zijn uiteindelijk alleen de kinderen de dupe en dat is wel het laatste wat mag gebeuren.

Kinderen moeten zonder zorgen op kunnen groeien en mogen nooit de dupe worden van een scheiding. Ze mogen nooit voor de keuze worden gesteld van welke ouder ze het meeste houden of bij wie ze het liefst willen wonen. Voor de kinderen moet een scheiding zo soepel en zo natuurlijk mogelijk verlopen. Helemaal voorkomen dat een kind er helemaal niets van mee krijgt en dat het niet verdrietig wordt, dat is een utopie. Maar beide ouders zouden er echt alles aan moeten doen om het kind buiten schot te houden.

In mijn omgeving heb ik al diverse echtscheidingen voorbij zien komen. sommige verliepen soepel, andere hadden hun problemen en een enkele werd een nare vechtscheiding. Uiteraard was het allemaal erg verdrietig, zowel voor de ouders als voor de kinderen. Maar heel vaak zie je toch dat uiteindelijk iedereen weer op zijn pootjes terechtkomt, tenminste, als je daar met zijn allen heel hard aan wilt werken.

Hoe mooi is het niet als kinderen gewoon bij beide ouders op bezoek kunnen gaan. Als hun beide ouders plus hun nieuwe partners gewoon samen van de partij zijn als hun kind trouwt en kinderen krijgt. En hoe geweldig is het niet als de kleinkinderen genieten van een extra stel grootouders en het heerlijk vinden om bij al die grootouders op bezoek te gaan of te gaan logeren. En hoe fijn is het niet voor de grootouders om te merken dat de kinderen zonder enige terughoudendheid kunnen en mogen praten over de andere grootouders, zonder dat er ook maar ergens een gevoel van jaloersheid de kop opsteekt.

Het klinkt als een utopie, maar het kan echt. Ik zie het dagelijks om me heen en ik geniet daar met volle teugen van. Het kost veel energie om zo ver te komen, maar het geeft uiteindelijk heel veel rust en voldoening, voor alle partijen.

Leestip: Homoseksualiteit is geen keuze, voorheen: Omdat de natuur anders besliste. Meer info: www.breedtalig.nl/boek