Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Je hart volgen. Het klinkt zo mooi, maar het kan o zo moeilijk zijn. Door je hart te volgen, doe je vaak anderen pijn, zonder dat het je bedoeling is.

Ik heb in mijn leven al heel wat voorbeelden voorbij zien komen. Zoals dat achternichtje van mij, dat na een stage in Australië helemaal verliefd werd op dat land. Zelfs de liefde kon haar hier in Nederland niet tegenhouden. Zij volgde haar hart en emigreerde naar dat voor haar zo intens prachtige land, wetende dat haar zusje, haar ouders, haar oma en heel haar overige familie haar ontzettend zouden gaan missen. Natuurlijk doet dat pijn, aan beide zijden. Maar haar familie weet hoeveel ze van Australië houdt en snapt ook heel goed dat ze haar hart moest volgen.
Ook de man op wie ze hier in Nederland verliefd werd, begreep haar maar al te goed en gaf haar alle ruimte om haar hart te volgen. Hij woont inmiddels ook in Australië en samen hebben ze sinds kort een wolk van een dochtertje. Ze genieten met volle teugen van dat kleine wicht en de kersverse oma is inmiddels al op bezoek geweest. Maar dan is er toch weer dat afscheid, de prijs die je betaalt als je je hart volgt.
Of dat gelukkig getrouwde stel met hun pasgeboren kindje. Diep in zijn hart schreeuwde hij om hulp, omdat hij vast zat in een maatschappij waarin hij niet mocht zijn wie hij was, homoseksueel. Uiteindelijk won zijn hart het van zijn verstand en stapte hij uit het huwelijk en alle vertrouwde dingen om hem heen. Hij volgde zijn hart, wetende dat hij zijn vrouw, zijn kind, zijn ouders en zijn verdere familie pijn zou doen. Wetende ook dat de maatschappij, in de jaren zeventig, nog helemaal niets moest hebben van homo's en lesbiennes. Het was voor hem zeker geen makkelijk tijd, maar ondanks dat volgde hij zijn hart.
Ook de schrijfster volgde haar hart toen ze een boek schreef, dat volgens haar geschreven moest worden. Het werd een boek gebaseerd op haar leven. Niet iedereen was hier blij mee. Er waren zelfs boze en verdrietige reacties. Maar ze hield vol, ging door en volgde haar hart, ondanks de pijn en het verdriet dat ze hier en daar veroorzaakte. Het werd een integer boek, waarin niemand in een kwaad daglicht wordt gezet. Zo zit de schrijfster niet in elkaar. Ook zij volgde alleen haar hart.