Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Om een misverstand te voorkomen: ik ben een groot voorstander van het sinterklaasfeest, dus ook van Zwarte Piet. En ik vind het verschrikkelijk dat er mensen zijn die denken dat dit traditionele kinderfeest ook maar iets met discriminatie te maken heeft.

Maar ik vind het vreselijk om te zien dat voor- én tegenstanders van Zwarte Piet, notabene tijdens de intocht van Sinterklaas, met elkaar op de vuist gaan. Dit welles-nietesspelletje is inmiddels wel zo erg uit de hand gelopen, dat er ondertussen alleen nog maar verliezers zijn. En het allerergste hiervan vind ik nog dat juist de kinderen de verliezers zijn, terwijl die zo vol verwachting uit hebben gekeken naar Sint en zijn Pieten.

Gelukkig hebben wij hier in ons dorp een prachtig sinterklaasfeest kunnen vieren, zonder demonstraties en zonder inzet van de politie. Onze jongste kleindochter heeft genoten en met grote ogen staan kijken naar al die vrolijkheid. Ze heeft zelfs nog gedanst met een van de Pieten en ze vond het fantastisch, net zoals al die andere kinderen die er gisteren bij waren.

De beelden van de demonstraties in Eindhoven en diverse andere grote steden in ons land deden mijn hart huilen. Natuurlijk doet het me pijn dat ons traditionele sinterklaasfeest door sommige groeperingen wordt gezien als een grote discriminatie. En natuurlijk zou ik al die mensen willen overtuigen van hun ongelijk, maar dat gaat mij en ook alle andere voorstanders van dit kinderfeest gewoon nooit lukken. Zij hebben nu eenmaal deze overtuiging en ik denk dat we daar dan ook met respect mee om moeten gaan. Niet door onze Zwarte Pieten af te schaffen, niet door roetveegpieten of gekleurde Pieten te introduceren, maar puur door deze mensen ook het recht te geven om voor hun mening uit te komen.

Laat deze groeperingen gewoon demonstreren op een door de overheid te bepalen gebied en laat ze verder met rust. Ga niet tegen hen in en als je dat moeilijk vindt, blijf dan gewoon uit hun buurt en geniet samen met je kinderen van het Sinterklaasfeest. Alleen dan blijft het voor alle kinderen een mooi feest. En tegen alle voor- en tegenstanders van Zwarte Piet kan ik alleen maar zeggen: 'discussies mogen er zijn, natuurlijk, maar discussiëren betekent ook elkaars mening accepteren. Discussiëren heeft namelijk niets te maken met winnen of verliezen, maar met het respecteren van elkaars mening.' Laten we elkaar vanaf nu dan ook gewoon respecteren. Voor onze kinderen en kleinkinderen.