Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

'Computer begrijpt nog weinig van taal', kopte het Eindhovens Dagblad deze week. Nou zo raar is dat niet, want wij mensen begrijpen taal ook niet altijd. Probeer bijvoorbeeld maar eens aan je partner uit te leggen, waarom je het niet leuk vindt, dat hij nooit de wc-bril omlaag doet. Of probeer na een ruzie maar eens over te brengen hoe je je van binnen voelt na een vervelende opmerking van zijn kant. Vaak ontaarden deze gesprekken in een flinke ruzie, doordat we veelvuldig langs elkaar heen praten en er dus uiteindelijk geen ene moer meer van begrijpen.

Natuurlijk heeft een computer niks met gevoelens, het gaat hem puur om het taalgebruik, maar ook daar hebben wij Nederlanders heel veel moeite mee. Hoe vaak hoor je niet dat iemand een te hoog cholesterolgehalte heeft, in plaats van cholesterol, of 'hun hebben een nieuwe auto gekocht', terwijl 'zij' het toch echt zijn die in een nieuw voertuig rondrijden.

Waarover gaat het als we het hebben over de vorst? Gaat het dan over onze koning, of over de koude? Het is nogal een verschil, nietwaar? En de bank? Is dat het ding waar we heerlijk op kunnen zitten en liggen, of is dat de instantie waar we ons geld in bewaring kunnen geven? Voor een buitenlander die Nederlands wil leren, moet dit toch een hel zijn, lijkt me.

En dan heb ik het nog niet gehad over ik word', zonder 't' en 'jij wordt' mèt een 't'. Om gek van te worden! En is het een linker dijbeenbreuk, of linkerdijbeenbreuk, als je je linkse dijbeen gebroken hebt? Houd (zonder t, is gebiedende wijs) het maar op het laatste. Wanneer je namelijk een linker dijbeenbreuk hebt, dan wil dat zeggen dat je ook een rechter dijbeenbreuk hebt, anders hoeven ze geen onderscheid te maken. En twee benen in het gips, dat wil je echt niet!

Verwarrend? Het kan nog veel erger. Wat denk je van de tussen-n in hertensporen en hondenvoer, die weer verdwijnt in Koninginnedag en zonneschijn. Waarom? Omdat we maar één koningin en één zon hebben. Nou ja, hier in Nederland dan en in dit zonnestelsel. Maar hoe zit dat dan met groentesoep, waarom schrijf je daar dan geen tussen-n? Omdat het meervoud van groente ook groentes mag zijn. Logisch toch, of niet?

En als ik tegen jou zeg dat ze jouw fiets hebben gestolen, dan baal je niet alleen, maar dan zit je ook nog eens met twee verschillende schrijfwijzen van het woordje jou te kijken.

Kun jij het nog volgen? Nee? Troost je, met jou (persoonlijk voornaamwoord, dus zonder w) zijn er nog heel veel Nederlanders die al schrijvend de weg totaal kwijtraken. Voor jouw (bezittelijk voornaamwoord, dus met een w) frustratie is een oplossing: de tekstschrijver. Die weet tenminste nog een beetje de weg in deze warboel van regeltjes. Och ja, ieder zijn vak!