Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Hoe vier je in hemelsnaam Moederdag met vier generaties? Omdat we steeds ouder worden met z'n allen, ben ik volgens mij niet de enige die met dit probleem zit.

Mijn moeder en schoonmoeder hebben allebei inmiddels een respectabele leeftijd bereikt. Op Moederdag maak je hen desondanks nog steeds blij met een bezoekje. Oud of niet, het is en blijft je moeder, ook al zijn de rollen voortaan omgedraaid en zorgen de kinderen voor hun moeder. Mijn dochter wil op Moederdag natuurlijk ook even bij haar moeder en schoonmoeder langs gaan. Maar ondertussen staan de drie kinderen van mijn dochter te popelen om hun moeder op deze speciale dag in het zonnetje te zetten. Volgen jullie het nog?

Mijn moeder en schoonmoeder wonen zo'n 70 kilometer bij ons vandaan, dus daar kun je niet even een uurtje heen. Ze wonen allebei in een verzorgingshuis, maar uiteraard niet in hetzelfde. Van het ene naar het andere verzorgingshuis ben je zeker ook nog een kwartier onderweg. Dat betekent in de praktijk dat je ongeveer een hele dag kwijt bent aan deze twee bezoekjes. Dat klinkt een beetje negatief, maar zo is het zeker niet bedoeld, want ik ben heel blij dat ik nog een moeder en schoonmoeder heb. Maar op Moederdag ben ik dan eigenlijk onbereikbaar voor mijn eigen dochter.

Ondertussen probeert mijn dochter zich in allerlei bochten te wringen omdat ze mij en haar schoonmoeder op deze dag toch graag even wil zien. Gelukkig wonen mijn dochter en ik niet zo ver uit elkaar, dat scheelt maar een dorp. Haar schoonmoeder woont nog geen vijf minuten bij haar vandaan, dus dat maakt het weer wat makkelijker. Daar is het probleem dat schoonmama Moederdag het liefst viert met al haar kinderen en kleinkinderen bij elkaar. En terecht, dat is ook het leukst.

Zelf roep ik al jaren dat Moederdag eigenlijk alleen gevierd zou moeten worden voor die moeders waarvan de kinderen nog gewoon thuis wonen. Zij zijn de moeders die die echte zorg nog geven aan hun kinderen. Moeders van mijn generatie hebben dat zorgende nog steeds wel in hun genen zitten, maar deze soort zorg gebeurt meestal vanaf de zijlijn. De moeders van nu hebben naast het opvoeden van hun kinderen en de zorg voor hun gezin vaak ook nog gewoon een baan erbij. En dan moeten de kinderen ook nog eens naar voetbal, pianoles, balletles en zwemmen en dus rennen hun ouders van hot naar haar. Vol verbazing kijk ik dan ook altijd hoe alles binnen dat gezinnetje van mijn dochter en haar man, ondanks alle drukte, op rolletjes loopt. Daar neem ik vol respect mijn hoed dan ook voor af. En daarom vraag ik dit jaar voor mijn Moederdag dat mijn dochter komende zondag een hele rustige dag krijgt en met volle teugen kan genieten van haar man en haar drie koters. Lieve schat, blijf maar lekker thuis en geniet! Ik weet toch wel dat je van me houdt en dat is het mooiste Moederdagcadeau wat een moeder kan krijgen. En ik krijg dat elke dag!