Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op vrijdag 22 september 1944 reden Engelse militairen een zwaar gehavend en doodstil Asten binnen. De meeste mensen zaten nog in de schuilkelders om zich te beschermen tegen de granaatscherven die de hele nacht waren afgeschoten. De Engelsen hadden vooral de kerktoren beschoten, om te voorkomen dat die door de Duitse bezetter als uitkijkpost zou worden gebruikt. Diverse Astenaren moesten zelfs op last van de bezetter evacueren. Maar eindelijk kwam er dan toch een einde aan de nachtmerrie en werden de Tommy's gespot werden door een van de missiezusters die op de uitkijk stond. Met hulp van verzetsmensen konden de Engelsen de vijand opsporen en was de bevrijding van Asten eindelijk een feit.

Zeventig jaar vrijheid is reden voor een feest en dat wordt in Asten dan ook uitbundig gevierd met enkele concerten, een bevrijdingstocht, een tentoonstelling, een lezing en een historisch konvooi.

Op 16 september doet een historisch konvooi, dat vanuit België op weg is naar Nijmegen en Arnhem, ook Asten aan. Dat konvooi is tussen 11.00 en 11.30 uur te bewonderen op het Koningsplein. De Lancaster die in de nacht van 21 en 22 juni 1943 in Asten neerstortte, is het onderwerp van de reconstructie die op 16 september vanaf 20.00 in het Hart van Heuze gehouden wordt.

Pro et Contra en LocosLindos houden op vrijdag 19 september een Vrijheidsconcert in De Klepel, aanvang 20.00 uur. De slagwerkgroep van harmonie St Cecilia viert op zondag 21 september zeventig jaar bevrijding met een ontroerend concert waaraan diverse gastmuzikanten meewerken. Aanvang 15.00 uur in De klepel.

Op maandag 22 september kunnen belangstellenden tussen 13.30 en 22.00 uur een bezoekje brengen aan het mobiel Oorlogsmuseum Peel & Maas. Ook op dinsdag en woensdag kan men nog tussen 8.30 en 17.00 uur in het museum terecht dat gevestigd is in de hal van het gemeentehuis. Ter afsluiting trekken er op maandag 22 september nog historische legervoertuigen door Asten, Heusden en Ommel. De tocht begint om 18.00 uur bij de brug van Sluis 11 en wordt georganiseerd door leden van Santa Fe en Lucky Seventh Army Group.